Archive for April, 2006

Veurne – Kust en Polder – 30 april 2006 – ca. 37 km

Sunday, April 30th, 2006

Veurne - Het Belfort en de Grote MarktDe weersvooruitzichten voor het lange 1 mei weekeinde zien er allesbehalve rooskleurig uit. Het wordt dus uitkijken naar mogelijke opklaringen om erop uit te kunnen trekken. En die opklaringen mogen we blijkbaar op zondag verwachten, in het westen van het land. Dus trekken we naar het westen van de Westhoek, naar Bachten de Kupe en de kuststrook, de streek waar ik geboren en opgegroeid ben. Ons vertrekpunt wordt knooppunt 68 in Veurne, op het fietsnetwerk Westhoek Noord.
We zullen door de polders via Adinkerke naar de kust rijden, daarna langs en door een aantal natuurreservaten naar Nieuwpoort en tenslotte langs het kanaal dat Nieuwpoort met Duinkerke verbindt terug naar Veurne.
(more…)

De Boot – de IJzerbroeken – April 2006 – ca. 33 km

Sunday, April 30th, 2006

De IseraVandaag fietsen we de tocht die we wegens het slechte weer hebben moeten uitstellen op de Openbrugdag van De Boot.
Met de kaart van het fietsnetwerk Westhoek Zuid gewapend rijden we naar de Drie Grachten waar de Isera aangemeerd ligt. Dit is knooppunt 5 en van hieruit vertrekken we noordwaarts naar knooppunt 22.
Het is aangenaam rijden langs het kanaal Ieper-IJzer of het Ieperleekanaal dat een uitbreiding is van wat ooit een druk bevaren rivier was waarlangs de Ieperlingen tijdens de Middeleeuwen hun lakenstof exporteerden.
(more…)

Diksmuide 2 – Het Treurende Ouderpaar – April 2006 – ca. 34 km

Sunday, April 30th, 2006

De Grote Markt van Diksmuide met OorlogsmonumentVoor de tweede keer deze maand vertrekken we in Diksmuide en doorkruisen we het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, maar ditmaal rijden we aan de andere kant van de IJzer, de “Duitse” kant.

We parkeren de wagen langs de IJzer aan De Tapperij, bij knooppunt 75. Gewapend met de kaart van het fietsnetwerk Westhoek Noord begeven we ons naar knooppunt 6.
Even laveren over een klein bruggetje en daar gaan we, richting knooppunt 11.
(more…)

Diksmuide 1 – De Frontzate – Januari 2006 – ca. 28 km

Tuesday, April 25th, 2006

De IJzertoren te DiksmuideJanuari. Was het ijzig koud? Er lag in elk geval sneeuw en er stond een stevige wind. En wat doe je als je als kerstcadeautje de twee kersverse kaarten van het fietsnetwerk De Westhoek krijgt? Juist. Je wil die uittesten. Dus pakten we ons in met twee, drie lagen kledij, muts, handschoenen en werden de fietsen opgeladen. Doel: Diksmuide, knooppunt 49 op het fietsnetwerk Westhoek Noord – dat klinkt zo Siberisch in deze tijd van het jaar.
(more…)

Openbrugdag op De Boot – 8 april 2006

Monday, April 24th, 2006

De BootDe Boot ontwaakt uit zijn winterslaap en start de activiteitenkalender met een open deur op zaterdag 8 april. Jammer dat ik de opleiding in maart gemist heb om als begeleider actief deel te kunnen nemen aan de werking van de VZW. Maar kom, uitgesteld is niet verloren en als Vriend van De Boot kan ik voor het komende jaar ook mijn steentje bijdragen. (more…)

De Dag van de Aarde – Kleiputten van Roeselare – 22 april 2006

Monday, April 24th, 2006

Natuurdomein Zaterdag 22 april 2006. Na een dag van stilzitten en taart eten (luchtige “lezing” van de sympathieke jeugdschrijver Marc De Bel en verjaardagsfeestje van Febe) gaan we de avond doorbrengen met een natuurwandeling in en rond de Kleiputten van Roeselare, een activiteit die ter gelegenheid van de Dag van de Aarde georganiseerd wordt door Natuurpunt Mandelstreke in samenwerking met vzw Leefmilieu Roeselare, Gezinsbond – De Wijze Eik, JNM, Stad Roeselare, Velt Beitem en Roeselare, VoBoW.
(more…)

Torhout – De groene kastelengordel – April 2006 – ca. 50 km

Monday, April 24th, 2006

Kasteel van WijnendaleWe staan te popelen om het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland Zuid uit te proberen en kiezen voor een aanlokkelijke tocht die in de promotiepublicatie van Westtoer beschreven staat. De route die we zullen volgen vertrekt aan het Kasteel van Wijnendale op knooppunt 85. Er staat die dag weliswaar een stevige wind, maar dat kan de pret niet bederven aangezien de zon van de partij is. Bovendien ziet het er naar uit dat we geregeld beschutting zullen krijgen van bossen en boompartijen. (more…)

Tussen Damme en Sluis – De Damse Vaart – 16 april 2006 – ca. 27 km

Monday, April 24th, 2006

De Damse VaartPaaszondag. Het blijft waaien. Erg warm is het niet voor de tijd van het jaar, maar de zon schijnt en ons Paasgeschenk wordt een tocht rond en langs de Damse Vaart met zijn prachtige populieren. Vanuit Damme doorheen de velden naar Sluis, rond Sluis en terug naar Damme langs de Damse Vaart is het traject dat we zullen volgen aan de hand van het fietsnetwerk Brugse Ommeland Noord.
In Damme is er natuurlijk veel volk op de been. De Schellemolen is in activiteit, op de vaart vertrekt de plezierboot naar Brugge, overal zijn auto’s, motorfietsen, wandelaars en fietsers, … Het wordt even zoeken naar een parkeerplaatsje dat we uiteindelijk vinden langs de vaart. Ik laad de fietsen van de auto en we rijden naar het bordje van knooppunt 13, ons vertrekpunt.
(more…)

Vleteren – St.-Sixtus – 23 april 2006 – ca. 40 km

Monday, April 24th, 2006

St.-SixtusabdijEen veelbelovend weertje, weliswaar zonder zon, maar voor het eerst sinds lang waait het niet en is het niet koud. We besluiten vandaag te vertrekken aan de St.-Sixtusabdij, waar het “beste bier ter wereld” gebrouwen wordt. Vanop de parking voor de abdijgebouwen rijden we in zuidwestelijke richting tussen de open velden naar knooppunt 68 van het fietsnetwerk Westhoek Zuid. Daar aangekomen rijden we door naar knooppunt 67 en dan verder naar knooppunt 66.
(more…)