Archive for August, 2006

Lissewege-Brugge – Een fietstocht van Natuurpunt – ca. 47 km

Thursday, August 17th, 2006

Lissewege, het In het zomernummer van Natuur.punt staat een fietstocht in het Brugse Ommeland beschreven die start in Lissewege, doorheen de polders naar Brugge en terug naar Lissewege leidt. Die route, die als thema “Fietsen tussen weidevogels en vriezeganzen” heeft, heet de Aardgas-fietsroute en is opgenomen in de wandel-en fietsgids van Natuurpunt die je als lid gratis toegestuurd krijgt.
Ik wil de bezoekers van deze site die mooie tocht niet onthouden. Bovendien is het een kans om nader kennis te maken met de werking van Natuurpunt en de vele voordelen van een lidmaatschap van deze uiterst dynamische en actieve natuurvereniging.
Om de fietsroute te volgen neem je de kaart van het fietsroutenetwerk Brugse Ommeland Noord.
Ons vertrekpunt is knooppunt 27 in Lissewege.
(more…)

Een stukje Maasvallei – ca. 50 km

Sunday, August 13th, 2006

De Oude Maas in DilsenTijdens ons verblijf in Nederlands Limburg hadden we een gans stuk van het Maasland gefietst, van Heijen tot Grubbenvorst. Nu is het de buurt aan het stuk van Dilsen tot Uikhoven.

Ons startpunt is knooppunt 48 in Dilsen op het fietsroutenetwerk Limburg. Dilsen is een deelgemeente van Dilsen-Stokkem.
We vertrekken naar knooppunt 49 dat aan de Maas ligt. We rijden door Dilsen en passeren aan het Kasteel Ter Motten dat dateert uit de 18e eeuw en nu dienst doet als administratief centrum.
Buiten Dilsen komen we aan de Oude Maas en zijn meteen omringd door natuurschoon. We fietsen gezapig verder en genieten met volle teugen van het panorama dat het weidse landschap ons biedt.
Na zo’n vijftal kilometer komen we aan de Maas.

(more…)

Dilsen-Thorn-Dilsen – ca. 55 km

Sunday, August 13th, 2006

De Zuid-WillemsvaartDe eigenaar van ons vakantiehuisje heeft ons een uitstapje naar Thorn ten sterkste aanbevolen. Het is nu zondag, de tweede dag van onze fietsvakantie, en het is stralend weer. Na de tocht naar Gruitrode gisteren lijkt het ons geen slecht idee vandaag die tocht te maken. Vanuit Dilsen wordt dat zo’n 55 kilometer en met de afstand van onze woning naar Dilsen en terug erbij wordt dat zo’n 70 kilometer, een ideale afstand voor een daguitstap.
Gewapend met de kaart van het fietsroutenetwerk Limburg fietsen we dus naar knooppunt 48 in Dilsen, het vertrekpunt van de eigenlijke tocht.
(more…)

Bosbessen in Gruitrode – ca. 45 km

Sunday, August 13th, 2006

Een struik blauwe bessenToen we in de Juli op fietsvakantie waren in Nederlands Limburg hadden we een paar keer halt gehouden bij de mooie orangerie van Hayberries-Stop in Broekhuizen (fietsknooppunt 53 op het fietsroutenetwerk van het Land van Peel en Maas) waar een blauwe bessen (veredelde bosbessen) plantage gelegen is.

Toevallig blijkt er nu ook een bosbessenplantage gevestigd te zijn binnen fietsbereik van ons vakantieverblijf in Belgisch Limburg.
Aangezien wij verlekkerd zijn op die heerlijke supergezonde vruchtjes en alles wat ermee geproduceerd wordt – we hebben zelf al een paar struiken staan op het terras – spreekt het vanzelf dat dit een uitstekend doel voor een fietstocht is. Het is zaterdag en onze eerste vakantiedag hier. Bovendien is het prachtig weer… wat kunnen we nog meer wensen?

Ons vertrekpunt is knooppunt 41 aan het stationnetje van As, één van de “poorten” tot het Nationaal Park Hoge Kempen en ons einddoel wordt Gruitrode.
We gebruiken voor onze tocht de kaart van het fietsroutenetwerk Limburg.
(more…)

De Poorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen – ca. 58 km of 76 km

Sunday, August 13th, 2006

Het Nationaal Park Hoge Kempen - Reproductie van de kaart Kempen & MaaslandWe hebben een vakantiehuisje gehuurd midden in de bossen aan de rand van het toekomstige Nationaal Park Hoge Kempen, met de bedoeling enkele flinke fietstochten te maken in en rond dit prachtige natuurgebied.
We gebruiken hiervoor de kaart van het Fietsroutenetwerk Limburg en de kaart van Kempen & Maasland waarvan de aankoop het projectenfonds van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland ten goede komt. Met dit fonds worden “projecten voor meer, beter en vooral ook meer toegankelijke natuur en landschap ondersteund.”

Deze tocht leidt langs de plaatsen die uitgekozen werden als symbolische “Poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen”. Het zijn plaatsen met ruime parkeermogelijkheid “waar je terecht kan voor informatie, wandel- en fietskaarten en waar iets te beleven en te leren valt”.
Volgens de kaart zijn er zes poorten waarvan de belangrijkste op de grens ligt van Maasmechelen en Dilsen-Stokkem, in de buurt van de voormalige steenkoolmijn van Eisden.
De overige vijf poorten liggen telkens op een knooppunt van het fietsroute-netwerk van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Wij nemen je mee op een tocht van ca. 58 km langsheen die vijf poorten.
Wie extra tijd en/of energie heeft kan meerijden langs de zesde poort voor een tocht van ca 76 km.

Als vertrekpunt hebben wij de poort Station As in As genomen, op knooppunt 41.
(more…)