Een stukje Maasvallei – ca. 50 km

De Oude Maas in DilsenTijdens ons verblijf in Nederlands Limburg hadden we een gans stuk van het Maasland gefietst, van Heijen tot Grubbenvorst. Nu is het de buurt aan het stuk van Dilsen tot Uikhoven.

Ons startpunt is knooppunt 48 in Dilsen op het fietsroutenetwerk Limburg. Dilsen is een deelgemeente van Dilsen-Stokkem.
We vertrekken naar knooppunt 49 dat aan de Maas ligt. We rijden door Dilsen en passeren aan het Kasteel Ter Motten dat dateert uit de 18e eeuw en nu dienst doet als administratief centrum.
Buiten Dilsen komen we aan de Oude Maas en zijn meteen omringd door natuurschoon. We fietsen gezapig verder en genieten met volle teugen van het panorama dat het weidse landschap ons biedt.
Na zo’n vijftal kilometer komen we aan de Maas.

We slaan rechtsaf naar knooppunt 50.
Na een goede kilometer komen we in Stokkem. Het fietspad rondt een waterbassin en we passeren aan het Bezoekerscentrum “De Wissen”. Het loont de moeite hier even af te stappen en de tijd te nemen om een bezoekje te brengen aan dit “museum” waar je alles kunt leren over de Maas en de vlechtkunst van Stokkem.
Aan De Wissen bevindt zich tevens één van de eerste fietsinrijpunten van de provincie.

We verlaten Stokkem en rijden verder door naar knooppunt 50 waar we het veer over de Maas nemen, naar knooppunt 27.

Het veerpont van knooppunt 50De grenspaal aan de Grensmaas

We bevinden ons hier op de grens tussen België en Nederland, de Grensmaas (klik hier voor een streaming video), zoals we kunnen lezen op een bord bij de grenspaal:

Daar waar de Maas tussen Maastricht en Maasbracht het diepst is ligt de grens tussen België en Nederland.
Dit gedeelte van de Maas is ongestuwd en kent grote verschillen in waterstand.
Bij hoog water onstaat er één grote meters diepe watervlakte en in tijden met een tekort aan regen staat de Grensmaas nagenoeg droog. Vooral in 1993 en 1995 was er sprake van extreem hoog water. In het project de Maaswerken wordt voor de Grensmaas een drieledig doel nagestreefd: beperking van overlast bij hoog water, grindwinning en natuurontwikkeling.

We vervolgen onze weg naar knooppunt 45. We rijden nu tussen de Maas en het Julianakanaal dat Maastricht verbindt met Maasbracht.
Het landschap is prachtig, maar het natuurbeleven wordt enigszins gestoord door het lawaai van de grindwinning, vooral ter hoogte van Stein.

We houden voor een tweede keer halt, ditmaal bij een kunstwerk van Piet Berghs: Lichtvanger dat hier tentoongesteld is op een terrein van de grindwinningsmaatschappij L’Ortye.

Lichtvanger van Piet BerghsLichtvanger

We rijden verder, verwijderen ons van het Julianakanaal en komen voorbij Maasband.
Hier buigt de fietsroute naar links, kronkelt doorheen het landschap en buigt dan weer naar links af.
We zijn in Meers en fietsen nu weer langs de Maas, gaan onder de E314 door en komen een goede kilometer verder aan bij knooppunt 45, in Terhagen.

Wie dat wenst kan hier naar knooppunt 43 rijden, gevolgd door knooppunt 41, om dan langs de autosnelweg de Maas over te steken en zo bij knooppunt 51 te komen, waardoor de fietstocht met enkele kilometers ingekort wordt.
Maar wij gaan door naar knooppunt 17 en vervolgens naar knooppunt 52 waar we het voetveer nemen om de andere Maasoever te bereiken in Uikhoven.

De Maas bij het voetveer van UikhovenHet voetveer in Uikhoven

We fietsen nu weer langs de Maas naar knooppunt 51 en komen voorbij Kotem.

In knooppunt 51 rijden we door naar knooppunt 57.
We verlaten de Maas en komen nu aan de Zuid-Willemsvaart die we zullen blijven volgen tot we op ons vertrekpunt (knooppunt 48) terugkomen.
We komen hierbij achtereenvolgens langs knooppunten 56 (Vucht) en 55.

Leave a Reply