De Dag van de Aarde – Kleiputten van Roeselare – 22 april 2006

Natuurdomein Zaterdag 22 april 2006. Na een dag van stilzitten en taart eten (luchtige “lezing” van de sympathieke jeugdschrijver Marc De Bel en verjaardagsfeestje van Febe) gaan we de avond doorbrengen met een natuurwandeling in en rond de Kleiputten van Roeselare, een activiteit die ter gelegenheid van de Dag van de Aarde georganiseerd wordt door Natuurpunt Mandelstreke in samenwerking met vzw Leefmilieu Roeselare, Gezinsbond – De Wijze Eik, JNM, Stad Roeselare, Velt Beitem en Roeselare, VoBoW.
Het is zeven uur wanneer we de wandeling aanvatten in de Zilverbergstraat. Te zien aan het aantal wandelaars op de baan is de activiteit een succes. In de Bergstraat wordt er ter hoogte van Villa Eksternest een uitleg gegeven over de archeologische opgraving: Paalsporen van een nederzetting uit het midden van de nieuwe steentijd (neolithicum) werden blootgelegd door amateur-archeologen van de WAR (Werkgroep Archeologie Roeselare). Het betreft de oudste nederzetting ooit in Roeselare gevonden (tussen 4290 en 4130 jaar oud). Jozef Goderis geeft uitleg en toont enkele vondsten.

Daarna lopen we door, laten de Kleiputten rechts van ons en komen aan een speelbos voor kinderen dat in aanleg is. Daar verzorgen de jongeren van de JNM (Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie) voor de kinderen een activiteit rond de fauna in de vijvers naast het speelbos.

We hebben nu de weg verlaten en wandelen over een pas gemaaide strook gras in de richting van de Kleiputten die we langs de achterkant binnengaan. Daar worden we opgewacht door een gids van Natuurpunt die een uitleg geeft over het ontstaan van de kleiputten, hun evolutie tot natuurgebied en hun ecologisch belang. De voorbije tien jaar heeft het reservaat een evolutie doorgemaakt in positieve zin met de aanplanting van jonge bosjes en een boomgaard. Terwijl de gids enthousiast vertelt over het regelen van het waterpeil, het onderhoud van de groenzones, de zeldzame plantengroei (oa. reuzenpaardestaart) en de tientallen vogelsoorten die hier weer gespot worden, gaat de zon onder en baden de Kleiputten in een prachtige kleurengloed.

Bij het verlaten van het domein worden we opgewacht door Yves Bondue die vertelt en zingt over plaatselijke sagen en legenden. Natuurpunt Mandelstreke en Gezinsbond (De Wijze Eik) zorgen voor een glaasje biowijn of fruitsap.

Het laatste stuk van de wandeltocht leidt naar de hoeve VABI waar verschillende activiteiten aangeboden worden: muziek maken met eenvoudige muziekinstrumenten (o.a. uit Mexico); keramiek met rooktechniek (raku) door Peter Hantson; werken met klei en aanmaken van een veldoven door Jozef Goderis en WAR; soepbar door Velt; bar door vzw Leefmilieu, …

We vertrekken om de wandeling te beeindigen met een attentie van het Velt, een pimpernelplantje voor in de kruidentuin.

Leave a Reply