Roeselare – Rond Ardooieveld – 13 mei 2006 – ca. 40 km

Provinciedomein 't Veld in ArdooieVorige week zaterdag hadden we Roeselare-aan-één-gefietst en de opening van de Hoeveroute gemist. Die Hoeveroute hebben we gisteravond gefietst en vandaag heb ik zin om daar een vervolg aan te breien, of beter, te trappen.
Op de kaart van het fietsnetwerk Brugse Ommeland Zuid zie ik een geknipt tochtje naar en rond het Provinciedomein ‘t Veld.
Mijn vertrekpunt is knooppunt 26 waar ik van bij mij thuis naar toe kan fietsen, maar wie met de auto komt kan misschien in de buurt van of op de Grote Markt parkeren en van daaruit naar het knooppunt fietsen. De omliggende straten rond het knooppunt bieden ook voldoende parkeermogelijkheid.

We vertrekken in de richting van knooppunt 28. De openbare besturen hebben hier heel wat geld geïnvesteerd om een prachtig fietspad aan te leggen aan de rand van de stad. Het pad kronkelt langs de Onledebeek, tussen het groen en de tuinen. Op het grondgebied Beveren rijden we zelfs ganse stukken volledig in het groen en het open veld zodat het bijna niet te geloven is dat we hier vlak bij een grote stad zijn.

Na zo’n viertal kilomter komen we aan de R32, de ring rond Roeselare. Dit stuk van de ring is nog in aanbouw en moet verbinding maken met de E403.
Nu rijden er dus nog geen auto’s. Niet dat we erdoor gestoord zouden worden, want de fietsroute volgt weliswaar de baan maar die ligt een stuk hoger en is van de fietsroute gescheiden door een gracht en een berm.
We draaien naar links onder de R32 door en fietsen verder door het open veld.
Na een korte bocht naar links bij een stukje bos komen we op een modderig stuk aardeweg terecht. Dit stukje staat op de kaart niet aangegeven als onverharde weg en na hard regenweer is het hier wel even mountainbiken. Tussen het groen rechts liggen paviljoentjes.
We nemen weer een bocht van 90°, dtimaal naar rechts en komen even later bij een statige molen, de Grijspeerdmolen. En meteen weten we ook waar de paviljoentjes van daarnet deel van uitmaken: We zijn in Gits bij het Dominiek Savio Instituut, een instelling die gespecialiseerd is in de begeleiding van personen met een fysieke handicap.

We zijn bij knooppunt 28 aangekomen en gaan nu richting knooppunt 16. De route kronkelt even doorheen het park dat aan de linkerkant ligt; maar je kunt ook net zo goed rechtdoor blijven fietsen langs de baan.
Volgens de kaart rijden we in de richting van Onledemolen. Wie verwacht hier een molen aan te treffen, vergist zich want het gaat hier om een wijk.
Langs de spoorbaan bereiken we knooppunt 16 van waaruit het via rustige landweggetjes richting knooppunt 18 gaat, naar een locatie die als Straatmolen aangegeven staat op de kaart. Ook hier is er in geen velden of wegen een molen te bekennen.
Verder dan maar, richting knooppunt 55 waarbij we door Ardooie rijden. Opgepast, het kan hier redelijk druk zijn en op een bepaald moment moet je heel kort na elkaar rechts en dan weer links afdraaien. Het bordje staat een beetje ongelukkig geplaatst aan de linkerkant en wie op het rondrijdende verkeer aan het letten is rijdt er zo voorbij. Na het oversteken van de N37 wordt het weer rustig.
Blij dat ik uit de drukte ben van automobilisten die zo bezig zijn met hun zaterdagse beslommeringen dat ze een eenzame fietser alleen maar als een hinderlijk obstakel beschouwen dat ze liefst zo vlug mogelijk van voor hun wielen willen hebben, steven ik via een brokje “industrieterrein” op het open veld af, richting Provinciedomein ‘t Veld.

Aan knooppunt 55 heb je de keuze om naar knooppunt 24 te gaan: ofwel rechtstreeks, ofwel rondom het Provinciedomein. Aangezien het mooi weer is en alles vlot verloopt stel ik voor dat we naar knooppunt 54 rijden, vandaar naar knooppunt 23 en zo naar knooppunt 24.

We hebben nu nog zo’n 8-tal kilometer voor de wielen.
Eerst naar knooppunt 25, waarbij we door het Rhodesgoed fietsen, nog zo’n karig maar mooi stukje natuurgoed van zo’n 40 ha in onze provincie dat door het Vlaamse Gewest aangeplant werd.
Nog even de E403 over en we komen bij knooppunt 25 van waaruit we terug naar knooppunt 26 fietsen.

Leave a Reply